Farsz:
Podwójny filet z kurczaka
2 x mieszanka meksykańska (mrożonki)
1 x czerwona cebula
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu i przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka staropolskiej przyprawy do kurczaka
sól, olej
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
płaska łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju - ok. 8łyżek
szklanka gorącej wody
Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę i przyprawić. Wrzucić na cebulę. Dusić do miękkości. Można podlewać wodą, jeśli zacznie przywierać do garnka.
Mieszankę meksykańską wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju, doprowadzić do wrzenia.
Gotowego kurczaka zblendować i połączyć z warzywami. Wymieszać, ostudzić.
2.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić otwór na środku wlać olej, dodać jajka i sól. Posiekać. Stopniowo dolewać wrzątek i dokładnie wyrabiać ciasto.
Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać koła. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać na brzegach.
Pierożki Wrzucać porcjami na rozgrzany głęboki olej. Smażyć aż będą mocno złote.
Komentarze