Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

zainspirowane pierożkami empanadas :))

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Farsz:
    Podwójny filet z kurczaka
    2 x mieszanka meksykańska (mrożonki)
    1 x czerwona cebula
    2 łyżeczki przyprawy do gulaszu i przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka staropolskiej przyprawy do kurczaka
    sól, olej

    Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    płaska łyżeczka soli
    1/4 szklanki oleju - ok. 8łyżek
    szklanka gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone pierożki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1de9p2n 1. Farsz:
    Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę i przyprawić. Wrzucić na cebulę. Dusić do miękkości. Można podlewać wodą, jeśli zacznie przywierać do garnka.
    Mieszankę meksykańską wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju, doprowadzić do wrzenia.
    Gotowego kurczaka zblendować i połączyć z warzywami. Wymieszać, ostudzić.
  • image-0x42blc 2.
    Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić otwór na środku wlać olej, dodać jajka i sól. Posiekać. Stopniowo dolewać wrzątek i dokładnie wyrabiać ciasto.
    Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać koła. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać na brzegach.

    Pierożki Wrzucać porcjami na rozgrzany głęboki olej. Smażyć aż będą mocno złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować