Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj przystawka delikatnie słodka i ostra jednocześnie z odrobiną świeżości podkreśloną przez nutę cytryny i limonki.

  • 20 min

Składniki:


  • 180 g obranego banana ( żółty mączny )

    mąka kukurydziana do panierki
    sok i skórka z limonki
    cięta trawa cytrynowa ( suszona )
    pieprz czarny
    ok. 15 g masła + olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do krojenia dobrze jest użyć metalowej krajalnicy do frytek. Banany kroimy w 1,5 cm plasterki, od razu skrapiamy sokiem z limonki.

    Potem posypujemy większą szczyptą pieprzu i znaczną ilością ciętej trawy cytrynowej.

    Następnie z obu stron dość obficie posypujemy mąką kukurydzianą.
    Na patelni rozpuszczamy masło z kilkoma kroplami oliwy.

    Na rozgrzany tłuszcz rozkładamy plastry bananów i smażymy na średnim ogniu.

    Delikatnie przekładamy na drugą stronę, krótko podsmażamy i osączamy na ręczniku papierowym.

    Szybko podajemy posypane startą skórką z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować