Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Pomysłów na podanie śledzi jest wiele, moja propozycja odbiega od tradycyjnego śledzia w oleju. Marynata jest lekka i orzeźwiająca.

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe
    sok z połowy cytryny
    1/2 szklanki oleju rzepakowego (zielonego)
    1/2 strąka chili
    1 pęd trawy cytrynowej
    2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
    2 listki laurowe, kilka ziare ziela angielskiego
    szczypta czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili 1. Do pojemnika wsypujemy ziele angielskie, liście laurowe i połowę ziaren zielonego pieprzu
  • Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili 2. Płaty śledziowe kroimy , następnie układamy w pojemniku z przyprawami. posypujemy mielonym czarnym pieprzem,zalewamy sokiem z cytryny.
  • Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili 3. Następnie kroimy świeżą trawę cytrynową i chili, którym posypujemy śledzie. Posypujemy pozostałą częścią ziaren zielonego pieprzu. Całość zalewamy olejem do pokrycia. Pojemnik zamykamy i zostawiamy na noc w lodówce.
  • Śledź z zielonym pieprzem, trawą cytrynową i chili 4. Następnego dnia możemy już jeść śledzie, które przez noc przechodziły aromatem. Takie śledzie mogą być w lodówce maksymalnie do tygodnia

Porady

ja użyłam płatów śledziowych które były już w oleju, dlatego ich nie musiałam moczyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Trawa cytrynowa Śledzie Pieprz zielony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować