Słoneczne placki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Postanowiłam rozświetlić sobie rzeczywistość i usmażyłam słoneczne placuszki z dyni i marchewki a do tego sos, równie złocisty co reszta :-)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - PLACKI - miąższ dyni: 180 gramów
    - marchewka: 60 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60 gramów
    - jogurt naturalny (albo śmietana): 5 łyżek
    - przyprawy (sól, kurkuma, kumin mielony, papryka ostra mielona): 6 szczypt
    - olej roślinny do smażenia: 4 łyżki

    - SOS - szalotka: 1 sztuka
    - ostra papryka chili (ja użyłam żółtej): 0.5 sztuki
    - papryka żółta słodka: 0.5 sztuki
    - jabłko: 0.25 sztuki
    - miechunka peruwiańska: 10 sztuk
    - śmietanka słodka: 100 mililitrów
    - przyprawy (kurkuma, kumin mielony, papryka mielona ostra,): 6 szczypt
    - przyprawy (turecka przyprawa "kofte bahari", świeży tymianek): 6 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Słoneczne placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słoneczne placki 1. PLACKI - obraną, oczyszczoną dynię i marchewkę starłam na dużych oczkach tarki. Dodałam roztrzepane jajko, mąkę, jogurt, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku, ale nie podam konkretnych ilości przypraw po sypałam na oko - nie za dużo jednak żeby nie zagłuszyć słodyczy warzyw. Placki smażyłam na rozgrzanej patelni z olejem aż zrumieniły się z obu stron, osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • słoneczne placki 2. SOS - szalotkę posiekałam i wrzuciłam razem z posiekaną drobno ostrą papryczką na podgrzany na patelni olej, posypałam kuminem, kurkumą i przyprawą turecką, podsmażyłam razem przez chwilę żeby przyprawy rozwinęły bukiet zapachowy. Dodałam pokrojoną w drobną paprykę słodką i obrane jabłko, smażyłam mieszając 2 minuty. Wlałam śmietankę, doprawiłam sos do smaku solą i gdy zgęstniał dorzuciłam pokrojoną na ćwiartki miechunkę, ma się tylko zagrzać. Do sosu dodałam trochę świeżych listków tymianku. Jeśli sos byłby za gęsty można dolać odrobinkę wody.

    Placki podałam na ciepło, z gęstym sosem, posypując jeszcze tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować