Słoneczne placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI - obraną, oczyszczoną dynię i marchewkę starłam na dużych oczkach tarki. Dodałam roztrzepane jajko, mąkę, jogurt, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku, ale nie podam konkretnych ilości przypraw po sypałam na oko - nie za dużo jednak żeby nie zagłuszyć słodyczy warzyw. Placki smażyłam na rozgrzanej patelni z olejem aż zrumieniły się z obu stron, osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.SOS - szalotkę posiekałam i wrzuciłam razem z posiekaną drobno ostrą papryczką na podgrzany na patelni olej, posypałam kuminem, kurkumą i przyprawą turecką, podsmażyłam razem przez chwilę żeby przyprawy rozwinęły bukiet zapachowy. Dodałam pokrojoną w drobną paprykę słodką i obrane jabłko, smażyłam mieszając 2 minuty. Wlałam śmietankę, doprawiłam sos do smaku solą i gdy zgęstniał dorzuciłam pokrojoną na ćwiartki miechunkę, ma się tylko zagrzać. Do sosu dodałam trochę świeżych listków tymianku. Jeśli sos byłby za gęsty można dolać odrobinkę wody.
Placki podałam na ciepło, z gęstym sosem, posypując jeszcze tymiankiem.
Komentarze