Słodko-wytrawne muffiny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miały być na słodko, a zamiast tego wyszły mi pół słodkie, pół wytrawne babeczki o rozpływającym się w ustach środku ... Zawierają w sobie wszystko co najzdrowsze i najlepsze!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - olej rośliny: 2 łyżki
    - Jajko: 2 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - cukinia: 0.5 sztuki
    - rozmaryn, pieprz caynenne, tymianek, oregano, szzczypior: 2 łyżki
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sezam: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Słodko-wytrawne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o sporych oczkach. Jeśli chodzi o cukinię, to ja użyłam połowę dość sporej cukinii, ok. 400 g . Odsączamy z nadmiaru wody.
  • 2. Dodajmy świeży szczypior, koperek oraz suszone zioła . Ja użyłam oregano, pieprzy cayenne, tymianku, rozmarynu oraz cząbru.
    Mieszamy wszystko dokładanie
  • 3. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły
  • 4. W osobnej misce ubijamy cukier, jajka oraz olej. Stopniowo wlewamy masę i mieszamy. Jeśli uznacie że wyszło Wam za gęste- dorzućcie jedno białko , a jeśli za rzadkie- dosypcie mąki
  • 5. Formę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami, albo każdy dołek lekko naoliwiamy ( ja wybrałam to drugie ). Przed włożeniem do nagrzanego do 200 C piekarnika każdego muffina posypujemy lekko sezamem na wierzchu.
  • 6. Pieczemy przez 25 minut w 200 C, po wyjęciu 'dajemy im odpocząć' przez ok 10-15 minut
  • 7. Smakuję idealnie z sosem tzatziki własnej roboty albo z ketchupem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować