Miały być na słodko, a zamiast tego wyszły mi pół słodkie, pół wytrawne babeczki o rozpływającym się w ustach środku ... Zawierają w sobie wszystko co najzdrowsze i najlepsze!
Słodko-wytrawne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o sporych oczkach. Jeśli chodzi o cukinię, to ja użyłam połowę dość sporej cukinii, ok. 400 g . Odsączamy z nadmiaru wody.
2.Dodajmy świeży szczypior, koperek oraz suszone zioła . Ja użyłam oregano, pieprzy cayenne, tymianku, rozmarynu oraz cząbru.
Mieszamy wszystko dokładanie
3.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły
4.W osobnej misce ubijamy cukier, jajka oraz olej. Stopniowo wlewamy masę i mieszamy. Jeśli uznacie że wyszło Wam za gęste- dorzućcie jedno białko , a jeśli za rzadkie- dosypcie mąki
5.Formę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami, albo każdy dołek lekko naoliwiamy ( ja wybrałam to drugie ). Przed włożeniem do nagrzanego do 200 C piekarnika każdego muffina posypujemy lekko sezamem na wierzchu.
6.Pieczemy przez 25 minut w 200 C, po wyjęciu 'dajemy im odpocząć' przez ok 10-15 minut
7.Smakuję idealnie z sosem tzatziki własnej roboty albo z ketchupem :)
Komentarze