Słodko - kwaśna tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny smakołyk, który orzeźwia i pozytywnie nastawia do życia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki,
    200 g masła,
    1 szklanka cukru pudru,
    1 żółtko,
    1 całe jajko,
    2 łyżki śmietany,
    szczypta soli .

    masa cytrynowa:
    4 jajka,
    180 g cukru,
    150 ml śmietany 36%,
    3 cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Tarty Desery

Słodko - kwaśna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    mąkę, masło, cukier puder, żółtko, śmietanę i sól mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 min.
  • Krok 1 2. Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy do formy na tary, dociskając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • krok 2 3. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdejmujemy groch, smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, obniżamy tem. w piekarniku do 180° C i ponownie wkładamy ciasto na 10 min., żeby się troszkę zrumieniło.
  • 4. Gdy ciasto "siedzi" sobie w piekarniku my robimy masę cytrynową.
    Do miski wbijamy całe jajka , dodajemy cukier i ubijamy kogel - mogel.
    Pod koniec ubijania dodajemy śmietanę, sok i skórkę startą z 3 cytryn.
  • krok 3 5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie masę cytrynową.
  • 6. Pieczemy około 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować