Słodko - kwaśna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
mąkę, masło, cukier puder, żółtko, śmietanę i sól mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 min.
2.Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy do formy na tary, dociskając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem.
3.Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdejmujemy groch, smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, obniżamy tem. w piekarniku do 180° C i ponownie wkładamy ciasto na 10 min., żeby się troszkę zrumieniło.
4.Gdy ciasto "siedzi" sobie w piekarniku my robimy masę cytrynową.
Do miski wbijamy całe jajka , dodajemy cukier i ubijamy kogel - mogel.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietanę, sok i skórkę startą z 3 cytryn.
5.Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie masę cytrynową.
Komentarze