Zupa dyniowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na wiosenne przesilenie, ładnie wygląda i dobrze smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 dużej dyni (może być mrożona),
    świeży rozmaryn,
    200 g soczewicy czerwonej,
    1 cebula,
    3 ziemniaki,
    1 l bulionu warzywnego,
    sól,
    pieprz,
    oliwa z oliwek.

Zupa dyniowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dynię jeśli trzeba obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki (jeśli używamy mrożonej odchodzi nam obieranie :) musimy ją tylko rozmrozić). Przygotowany miąższ dyni kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C na 45 min.
  • 2. Gdy dynia się piecze, gotujemy soczewice. Zalewamy ją wrzątkiem i gotujemy na dużym ogniu, czasami mieszając, nie dłużej niż 10 min. Odcedzamy i przekładamy do czystego garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i bulion, dusimy 5 min., doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je 5-7 min. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika, rozgniatamy widelcem i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 30 min. na małym ogniu 10 min. przed koniem gotowania dodajemy odcedzone ziemniaki.

Komentarze

Podobne przepisy