Tort dla Reni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort, który pasuje na urodzinowy stół i na niedzielny podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    200 g mąki tortowej,
    130 g cukru pudru,
    5 jaj,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta do wysypania formy,
    3 łyżki rozpuszczalnej kawy,
    250 ml wody.

    krem:
    1 i 1/2 szklanki mleka 3%,
    1/2 szklanki cukru,
    cukier waniliowy,
    łyżka kakao,
    250 g masła,
    100 ml ciemnego rumu,
    budyń czekoladowy,
    dżem morelowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort dla reni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    białka ubijamy na sztywno z połową porcji cukru, do białek dodajemy po jednym żółtku i resztę cukru, cały czas mieszając. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C i pieczemy 45 min. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia można przygotować go dzień wcześniej.

    Krem:
    w garnku zagotowujemy szklankę mleka z dodatkiem łyżki masła, cukru i cukru waniliowego. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń i kakao, który dodajemy do gotującego się mleka. Gęstą masę budyniową zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy porcjami budyń. Pod koniec mieszania dodajemy rum.

    W 250 ml wrzątku rozpuszczamy kawę i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto biszkoptowe kroimy na 3 lub 4 krążki, które nasączamy obficie kawą i smarujemy cienką warstwą dżemu morelowego i kremem czekoladowym.
    Bok i wierzch ciasta również smarujemy kremem i dekorujemy wg uznania i zdolności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować