Ciasto kawowe z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami, a następnie przesiewamy sypkie produkty. Gotowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 180 C.
Masa kakaowa:
W jednej szklance mleka rozpuszczamy obie rodzaje mąki, kakao i żółtka, miksujemy. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko z dodatkami i robimy budyń, studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z wystudzonym budyniem i miksujemy na gładką masę, wykładamy na wystudzony biszkopt.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy, następnie łączymy z żelatyną. Białą masę śmietankową przekładamy na wierzch tortu i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny przed krojeniem. Wierzch można ozdobić świeżymi kwiatami.
Komentarze