Piegusek z masą śmietankową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

BARDZO CIEKAWE W SMAKU , DELIKATNIE MAKOWO SMIETANKOWE.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    20 dkg cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    15 dkg mąki pszennej
    2 lyżki mąki ziemniaczanej
    1, 5 lyżeczka proszku do pieczenia
    25 dkg suchego maku

    KREM:

    40 dkg białej czekolady
    500 ml śmietanki kremówki..

    Poncz do nasączenia ciasta:
    1/2 szkl. wody
    3 łyżki rumu

    Dodatkowo- suchy mak do dekoracji ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Piegusek z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka nalezy oddzielić od zółtek i ubić. Dodać cukier i żółtka. Suche składniki ze sobą wymieszać i dodać do białek. Piec przez 45 min. w 180°C. Po wystudzeniu przekroić dwa razy.
    Gdy ciasto przestygnie , zmieszac wode z rumem i nasączyć ciasto przygotowanym ponczem.

    2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia, ale nie pozwolić by stwardniała. Nastepnie smietanę należy ubic. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany. Przelożyć ciasto kremem. 2 RAZY ,Wierzch równiez delikatnie posmarowac kremem, a nastepnie oprószyc suchym makiem.

Porady

pamietajmy by czekolada przestygła , inaczej może się zwazyc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować