Ciasto biszkoptowe z ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier, ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Później olej, a na koniec wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut.
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 części.
MASA:Jajka ubijamy z cukrem na parze, do uzyskania gładkiej masy (tak, by nie było czuć cukru), po przestudzeniu ucieramy z masłem na gładką masę, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zimną kawę.
WIERZCH:
Ananas sparzyć wrzątkiem, układamy na ciasto i zalewamy tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 2 szklankach wody).
Komentarze