Słodkie babeczki z masą marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki: Wszystkie składniki z wyj. żurawiny i czekolady mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy żurawinę i czekoladę mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą 2/3 foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
2.Dekoracja: Pianki rozpuszczamy w garnuszku kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę. Dodajemy cały czas cukier puder i ugniatamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować. Wycinamy szklanką kółeczka i odpowiednią foremką kwiatki lub inny wzór. Jeśli nie mamy takiej foremki, to masę kroimy nożykiem, ozdabiamy wg uznania.
Można dodać spożywcze barwniki, ja dodałam w celu uzyskania ciemniejszego koloru różowego kilka kropel soku z buraka - smak jest nie zmieniony, a kolor inny :)
Życzę miłej zabawy przy przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie znajomych, smacznego :)
Komentarze