słodki suflet pachnący cynamonem i jabłkiem

4.5 (175 ocen)

  • 25 min

Dla miłośników słodkich i pożywnych śniadań

  • 25 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 łyżka masła + masło do posmarowania kokilek
    2 łyżki mleka
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    100 g twarogu
    2 łyżki rodzynek
    3 łyżki suszonej żurawiny
    1 małe jabłko
    3 łyżeczki powidła śliwkowego
    cynamon
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodki suflet pachnący cynamonem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Białka rozdzielić od żółtek. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.
    Żółtka wymieszać dokładnie z twarożkiem, łyżką masła, płatkami owsianymi, mlekiem i cukrem waniliowym. Rodzynki i żurawinę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli ( ważne żeby piana była ubita na sztywno!). Delikatnie wymieszać powstałą masę serową z białkami.
    Kokilki wysmarować miękkim masłem (dno + brzegi). Jabłko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć nimi dno kokilek, posypać cynamonem, położyć po łyżeczce powidła na jabłka do każdej kokilki. Na to wyłożyć masę, objechać brzegi nożem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 15 min.

Porady

Nie otwierać piekarnika w trakcie żeby suflety nie opadły!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować