makaron i wiele rodzajów sera- naprawdę kuszące połączenie
50 min
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu:
12 rurek makaronu cannelloni
150 g twarogu
100 g sera mozzarella
100 g sera feta
150 g sera żółtego- radamer + 50 g na wierzch do posypania
100 g sera pleśniowego- lazur
1 jajko
Serowe cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni przysmażyć posiekaną cebulę.. Twarożek zmieszać z pokrojonymi w kosteczki: mozzarellą, fetą, pleśniowym oraz ze startym na tarce radamerem. Dodać przysmażoną cebulę do serów oraz surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Rurki cannelloni (nie gotować wcześniej!) delikatnie nadziewać przygotowanym farszem i układać w niewielkiej blaszce (ważne żeby rurki do siebie przylegały) posmarowanej tłuszczem.
Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę, sól i pieprz i gotujemy na malutkim ogniu aby sos zgęstniał.
Na wyłożone w blaszce rurki wylewamy sos beszamelowy, posypujemy je serem radamerem oraz pestkami dyni i słonecznika.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min (aż makaron będzie miękki) w temp. 180 stopni.
Porady
najlepiej smakuje ze świeżym tymiankiem i czosnkiem
Komentarze