serowe cannelloni

0 (0 ocen)

  • 50 min

makaron i wiele rodzajów sera- naprawdę kuszące połączenie

  • 50 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    12 rurek makaronu cannelloni
    150 g twarogu
    100 g sera mozzarella
    100 g sera feta
    150 g sera żółtego- radamer + 50 g na wierzch do posypania
    100 g sera pleśniowego- lazur
    1 jajko

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1 mała cebula

    składniki robocze:
    tymianek, czosnek granulowany
    sól, pieprz

    do dekoracji:
    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżki mąki
    1 szkl. mleka
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz
    do posypania: garść pestek dyni i garść ziaren słonecznika

Serowe cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni przysmażyć posiekaną cebulę.. Twarożek zmieszać z pokrojonymi w kosteczki: mozzarellą, fetą, pleśniowym oraz ze startym na tarce radamerem. Dodać przysmażoną cebulę do serów oraz surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
    Rurki cannelloni (nie gotować wcześniej!) delikatnie nadziewać przygotowanym farszem i układać w niewielkiej blaszce (ważne żeby rurki do siebie przylegały) posmarowanej tłuszczem.

    Sos beszamelowy:
    Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę, sól i pieprz i gotujemy na malutkim ogniu aby sos zgęstniał.

    Na wyłożone w blaszce rurki wylewamy sos beszamelowy, posypujemy je serem radamerem oraz pestkami dyni i słonecznika.
    Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min (aż makaron będzie miękki) w temp. 180 stopni.

Porady

najlepiej smakuje ze świeżym tymiankiem i czosnkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy