Pachnący cynamonem dżem winogronowy

4.48 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Oprócz soku z winogron, każdego roku przygotowuję ten wspaniały dżem. Pyszny, aromatyczny dodatek do ciast i deserów w mojej kuchni.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg winogron ciemnych,
    1 kg cukru,
    sok z 1 cytryny,
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu,
    ½ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Wina

Pachnący cynamonem dżem winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona umyć, poodrywać grona. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
    Dodać wodę i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
    Zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przetartą masę jeszcze raz zagotować, dodać cynamon i sok z cytryny. Smażyć jeszcze około 10 - 15 minut, zszumować.
    Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Porady

Dżem można również przygotować z jasnych winogron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować