Pachnący cynamonem dżem winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winogrona umyć, poodrywać grona. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
Dodać wodę i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
Zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przetartą masę jeszcze raz zagotować, dodać cynamon i sok z cytryny. Smażyć jeszcze około 10 - 15 minut, zszumować.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Porady
Dżem można również przygotować z jasnych winogron.
Komentarze