Kurczak w winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy drobno i przysmażamy ją na łyżce oleju. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki oraz 1 łyżkę przecieru. Wszystko zalewamy bulionem oraz winem i gotujemy aż marchewka zmięknie. Pod koniec odlewamy troszkę wody i zagęszczamy ją 1-2 łyżkami mąki. Wlewamy spowrotem do garnką i gotujemy.
Na suchej patelni prażymy na małym ogniu ziarenka słoneczniki (krótko, przez 2-5 min.).
Pierś z kurczaka kroimi na wieksze, płaskie kawałki. Przysmażamy ją na drugiej patelni przyprawiając chilli, pieprzem i solą. Gdy kurczak będzie przysmażony, zalewamy go przygotowanym sosem. Dodajemy przekrojone i oczyszczone z pestek winogrona. Na sam koniec dodajemy uprażonego słonecznika i gotowe
Porady
Jeśli użyjesz winogron białych i fioletowych danie będzie jeszcze bardziej kolorowe
Komentarze