Kurczak w winogronach

0 (0 ocen)

wyjątkowe i oryginalne połączenie

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
    0,5 szkl. wina białego wytrawnego
    0,5 szkl. bulionu
    300 g winogron
    1 marchewka
    1 cebula
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    3 łyżki pestek słonecznika
    1-2 łyżki mąki
    1 łyżka oleju
    chilli, pieprz, sól

Kurczak w winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy drobno i przysmażamy ją na łyżce oleju. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki oraz 1 łyżkę przecieru. Wszystko zalewamy bulionem oraz winem i gotujemy aż marchewka zmięknie. Pod koniec odlewamy troszkę wody i zagęszczamy ją 1-2 łyżkami mąki. Wlewamy spowrotem do garnką i gotujemy.
    Na suchej patelni prażymy na małym ogniu ziarenka słoneczniki (krótko, przez 2-5 min.).
    Pierś z kurczaka kroimi na wieksze, płaskie kawałki. Przysmażamy ją na drugiej patelni przyprawiając chilli, pieprzem i solą. Gdy kurczak będzie przysmażony, zalewamy go przygotowanym sosem. Dodajemy przekrojone i oczyszczone z pestek winogrona. Na sam koniec dodajemy uprażonego słonecznika i gotowe

Porady

Jeśli użyjesz winogron białych i fioletowych danie będzie jeszcze bardziej kolorowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy