1.Jajka ubić z cukrem dodają stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na blaszkę 34x34 wyłożona papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika d180 stopni i piec 15 minut.
2.Upieczone ciasto jeszcze ciepłe podzielić na 3 części,największa powinna mieć 20 cm,dwie pozostałe po 7c m.
Duży kawałek ciasta włożyć do formy keksowej 12x30 cm.
3.Galaretki rozpuścić w wrzątku i odstawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Następnie wlewać stopniowo tężejącą galaretkę miksując do połączenia składników.
Połowę pianki wyłożyć na ułożony w foremce biszkopt,w 2 rzędach ułożyć ptasie mleczko,przykryć pozostałą pianką formując"górkę"boki przykryć mniejszymi kawałkami ciasta tworząc daszek,wstawić do lodówki do stężenia.
4.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone przełożyć do miski,dodać rozpuszczona czekoladę i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Masą posmarować mniejsze kawałki ciasta i ułożyć na nich daszek z płatków,a z rurek zrobić komin.
Komentarze