Domek Baby Jagi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domek Baby Jagi

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    500 g twarogu półtłustego (zmielonego 3 razy)
    250 g masła
    1 łyżeczka rumu
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1-2 paczki herbatników maślanych

    Polewa:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    Lub:
    10 dag masła
    4-5 łyżek cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 płaska łyżka żelatyny
    Około 3 łyżek kwaśniej śmietany
    W ziemnej wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, masło, rozpuszczoną żelatynę dobrze stopniowo wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodawać śmietanę, ciągle mieszając.

    Dodatkowo – galaretka, owoce.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Chatka

Domek baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Galaretkę rozpuścić w wrzącej wodzie. Przelać do prostokątnego naczynia. Schłodzić do stężenia.

    Ser kupić zmielony lub zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć na puszystą, białą masę, dodawać cukier i dalej ucierać około 5 minut. Masło zmiksować na puszysta masę, dodawać partiami ser, dalej ucierając. Do masy serowej dodać ubite żółtka, rum i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.

    Na tacy lub półce z lodówki ułóż folię spożywczą. Na folii rozłóż w trzech rzędach herbatniki (krótszym bokiem do siebie, czyli poziomo). Używając długiego noża rozsmaruj na herbatnikach masę kakaową. Ułóż drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułóż pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmaruj na nich jasną masę serową. Na środku ułóż dowolne owoce i stężałą galaretkę pokrojoną w paseczki. Pomagają sobie folią, złóż ciasto tak, aby powstał spadzisty daszek. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach rozwiń folię. Gotowy domek polej czekoladą. Można udekorować starta czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

    Pierwsza warstwa: 7 herbatników poziomo x 3 rzędy (21 herbatników)
    Druga warstwa: 7 herbatników poziomo x 2 rzędy
    9 herbatników pionowo ( 23 herbatniki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować