Słodka maca

0 (0 ocen)

  • 20 min

Często po zrobieniu pierogów pozostaje mi ciasto. Wpadłam na pomysł by go nie marnować. Szybko i łatwo powstaje słodka przekąska.

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    2 płaskie łyżeczki drożdży instant
    10 dag masła rozpuszczonego i ostudzonego
    odrobina soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka maca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17xsiqv 1. Ciasto cienko rozwałkowuję, kroję w dowolny sposób, rozmąconym białkiem smaruje wierzch, posypuję cukrem (można cukier zmieszać z cynamonem lub posypać ulubionymi ziarenkami).

  • image-1xhe3y9 2.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 10 minut z funkcją termoobiegu (maca powinna być dobrze zarumieniona, jeśli robimy ciasto na pierogi bez drożdży nie wyrośnie tak jak widać na zdjęciach).
  • image-21pqyb3 3. Jeśli nie mamy gotowego ciasta na pierogi należy go zagnieść z podanych składników i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Warto, gdyż uzyskamy chrupiącą lekką przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować