Śliwkowiec

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina bardzo lubi ciasta, więc piekę nawet kilka razy w tygodniu.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 4 łyżki mąki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● sok z 1/2 cytryny.
    Krem: kostka masła
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● 1,2 szkl. cukru
    ● budyń śmietankowy
    ● sok z 1 cytryny
    ● kieliszek wódki
    ● 2 szkl. suszonych śliwek
    ● 1/2 szkl. wina
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, mąką i proszkiem.
    Mieszamy z sokiem z cytryny i ubitą z białek pianą. Pieczemy
    40 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Śliwki siekamy, moczymy w winie. Szklankę mleka
    zagotowujemy z cukrem i łyżeczką masła. Wlewamy
    rozprowadzony w reszcie mleka budyń i zagotowujemy.
    Studzimy. Resztę masła
    ucieramy, dodajemy
    budyń, osączone
    śliwki (wino zachowujemy),
    sok z cytryny
    i wódkę.
  • 3. Biszkopty nasączamy
    winem. Na każdy
    wykładamy 1/2 kremu,
    placki nakładamy na siebie.
    Ciasto dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować