Śliwkowa mini tarta tatin na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Wysmaruj masłem 4 foremki o średnicy 12 cm (lub 6 o średnicy 8 cm).
2.Rozsyp cienką warstwę cukru na patelni z grubym dnem i podgrzewaj delikatnie aż cukier zacznie się rozpuszczać. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, w małych porcjach, czekając aż całość się połączy.
Nie mieszaj cukru, ewentualnie poruszaj patelnię kilkakrotnie okrężnymi ruchami.
Kiedy cukier zbrązowieje, odstaw patelnię i dodaj masło i sól.
Uważaj, masło może pryskać (karmel będzie bardzo gorący)!
3.Wlej gorący karmel do foremek i umieść 2 – 4 połowki śliwek (zależnie od wielkości) w każdej z nich.
Połówki śliwek można też pokroić na cienkie plasterki.
4.Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości 1 cm i wytnij 4 dyski, parę milimetrów większe od foremek.
Ponakłuwaj widelcem i szczelnie przykryj nim śliwki.
5.Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut, aż ciasto zrobi sie złociste.
6.Odwróć do góry dnem i podawaj ciepłe z lodami waniliowymi lub gęstą śmietaną.
Komentarze