Całe śliwki w occie. Przygotowuje się je przez 5 dni (!), ale nie wymagają pasteryzowania :) Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki - Irenki. Wielokrotnie wypróbowany.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1/2 kg cukru
kawałek cynamonu (ok. 8 cm)
ok. 20 goździków
Śliwki w occie wg irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę z octem i cukrem z dodatkiem goździków i połamanego cynamonu. Studzimy.
2.Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy kilka razy wykałaczką.
Układamy w słoju o pojemności ok. 2 litrów lub w innym naczyniu z przykrywką. Zalewamy ostudzoną zalewą. Odstawiamy, najlepiej do piwnicy.
3.Po 24 godzinach odcedzamy śliwki i układamy je ponownie w słoju. Zalewę podgrzewamy i zalewamy nią śliwki.
4.W ten sposób postępujemy 4 razy. Ostatni raz (na piąty dzień) śliwki układamy w słoiczkach. Zalewę bez goździków i cynamonu zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Od razu zakręcamy słoiczki.
Komentarze