Śliwki w occie wg Irenki

4.5 (145 ocen)

Całe śliwki w occie. Przygotowuje się je przez 5 dni (!), ale nie wymagają pasteryzowania :) Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki - Irenki. Wielokrotnie wypróbowany.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka wody
    1/2 kg cukru
    kawałek cynamonu (ok. 8 cm)
    ok. 20 goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w occie wg irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę z octem i cukrem z dodatkiem goździków i połamanego cynamonu. Studzimy.
  • 2. Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy kilka razy wykałaczką.
    Układamy w słoju o pojemności ok. 2 litrów lub w innym naczyniu z przykrywką. Zalewamy ostudzoną zalewą. Odstawiamy, najlepiej do piwnicy.
  • 3. Po 24 godzinach odcedzamy śliwki i układamy je ponownie w słoju. Zalewę podgrzewamy i zalewamy nią śliwki.
  • 4. W ten sposób postępujemy 4 razy. Ostatni raz (na piąty dzień) śliwki układamy w słoiczkach. Zalewę bez goździków i cynamonu zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Od razu zakręcamy słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować