Ślimaczki-buleczki podwójnie maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W polowie szklanki cieplego mleka rozpuszczamy drozdze z cukrem i odstawiamy do wyrosniecia.
2.Do miski wsypujemy make semoline,sol i mieszamy rozga,potem robimy dolek i dodajemy jajko ,zaczyn z drozdzy,maslo i reszte mleko wszystko mieszamy lyzka,potem jeszcze zagniatamy reka.
3.Powstala kule ciasta przekladamy do miski ,okrywamy folia a potem sciereczka i odstawiamy na dobre 2 godz.do wyrastania.
4.Wyrosniete ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy chwilke lekko podsypujac maka,nastepnie calosc wazymy a potem ciasto dzielimy na rowne porcje.
5.Kazda czesc ciasta walkujemy na okragly dysk i smarujemy sklarowanym masle,potem zawijamy w rulonik,powstaly rulon od konca zawijamy jeszcze raz,i tak powstaja slimaczki.
6.Dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy slimaczki w pewnych odstepach ,przykrywamy sciereczka potem odstawiamy do wyrosniecia na ok.1/2 godz.
7.Przed pieczeniem smarujemy kazda buleczke maselkiem ,pieczemy w temp.180 st C przez 30 min.
Komentarze