Ślimaczki-buleczki podwójnie maślane

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Czego sie nie robi,aby dogodzic podniebieniu-a na dodatek zdrowe,uzylam semoliny i na swiezym maselku -polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • .500 gr maki semoliny
    .25 gr drozdzy
    .4 lyzki sklarowanego masla zimnego + 2 lyzki do smarowania
    .1 jajko
    .1 lyzeczka cukru
    .1 czubata lyzeczka soli
    .1 i 1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ślimaczki-buleczki podwójnie maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W polowie szklanki cieplego mleka rozpuszczamy drozdze z cukrem i odstawiamy do wyrosniecia.
  • 2. Do miski wsypujemy make semoline,sol i mieszamy rozga,potem robimy dolek i dodajemy jajko ,zaczyn z drozdzy,maslo i reszte mleko wszystko mieszamy lyzka,potem jeszcze zagniatamy reka.
  • 3. Powstala kule ciasta przekladamy do miski ,okrywamy folia a potem sciereczka i odstawiamy na dobre 2 godz.do wyrastania.
  • 4. Wyrosniete ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy chwilke lekko podsypujac maka,nastepnie calosc wazymy a potem ciasto dzielimy na rowne porcje.
  • 5. Kazda czesc ciasta walkujemy na okragly dysk i smarujemy sklarowanym masle,potem zawijamy w rulonik,powstaly rulon od konca zawijamy jeszcze raz,i tak powstaja slimaczki.
  • 6. Dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy slimaczki w pewnych odstepach ,przykrywamy sciereczka potem odstawiamy do wyrosniecia na ok.1/2 godz.
  • Slimaczki-buleczki podwojnie maslane 7. Przed pieczeniem smarujemy kazda buleczke maselkiem ,pieczemy w temp.180 st C przez 30 min.
  • 8. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować