Śledzie w sosie musztardowym

4.5 (158 ocen)

  • 20 min

Idealny dodatek na wigilijny lub sylwestrowy stół i nie tylko. Wspaniała uczta dla smakoszy śledzi z dodatkami.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
    1 mała cebula
    1 małe jabłko
    1 kubek jogurtu naturalnego 150 g
    ½ słoiczka musztardy francuskiej
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka przyprawy curry
    Kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć na całą w mleku, następnie odsączyć na durszlaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku. Jabłko obrać zetrzeć na tarce na grubych otworach, skropić sokiem z cytryny. Składniki płynne i curry wymieszać na jednolitą masę, dodać cebulę i jabłko, wymieszać. Dodać kawałki śledzi, delikatnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na całą noc, by składniki się dobrze połączyły.

Porady

śledzie można przygotować na 3-4 dni przed spożyciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować