Idealny dodatek na wigilijny lub sylwestrowy stół i nie tylko. Wspaniała uczta dla smakoszy śledzi z dodatkami.
20 min
Składniki:
6 płatów śledziowych
1 mała cebula
1 małe jabłko
1 kubek jogurtu naturalnego 150 g
½ słoiczka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka przyprawy curry
Kilka kropli soku z cytryny
Śledzie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć na całą w mleku, następnie odsączyć na durszlaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku. Jabłko obrać zetrzeć na tarce na grubych otworach, skropić sokiem z cytryny. Składniki płynne i curry wymieszać na jednolitą masę, dodać cebulę i jabłko, wymieszać. Dodać kawałki śledzi, delikatnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na całą noc, by składniki się dobrze połączyły.
Porady
śledzie można przygotować na 3-4 dni przed spożyciem.
Komentarze