Uwielbiam śledzie i sałatki śledziowe, tym razem przygotowałam je w pikantnym sosie z francuskich musztard. Śledziki są pyszne i szybkie w przygotowaniu
Składniki:
150 g majonezu
120 g musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
50 g musztardy Dijon ostrej
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
1 mała cebula
650 g śledzi
Śledzie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
do miski wrzucić majonez, dodać obie musztardy i łyżkę miodu, dokładnie wymieszać.
Następnie doprawić sos kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać.
Śledzie osączyć z zalewy (użyłam śledzi w oleju, są mniej słone i nie wymagają moczenia), pokroić w kawałki, wrzucić do sosu. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie krążki, dodać do miski, wymieszać całość. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Komentarze