śledzie matiasy

4.51 (148 ocen)

takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie matiasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody........

    cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki zielone nadziane papryką odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części..........


    do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać........

    dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli.............

    wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować