Śledź w kożuchu

4.48 (184 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Moja ulubiona sałatka śledziowa, prosta, a zarazem genialna w swojej prostocie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
    4 buraki
    2 ziemniaki
    2 cebule
    2-3 jajka
    4 łyżki gęstego majonezu
    kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w kożuchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli śledzie są mocno słone to je moczymy w mleku ok. 1-2 godzin. Buraki i ziemniaki gotujemy na parze w mundurkach ok. 40 minut, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo.
  • 2. Matiasy kroimy w plasterki, układamy na dno przezroczystej salaterki. Posypujemy drobno pokrojoną cebulą, smarujemy majonezem, posypujemy pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce, układamy je na śledziach, również smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Buraki ścieramy na tarce i układamy na warstwie ziemniaków, smarujemy majonezem i pieprzymy. Wierzch sałatki posypujemy jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cebula Matias Ziemniaki Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować