Śląskie z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
2.Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
3.Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.
4.Gotowe kluski układać na posypanej mąką desce.
5.Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, kiedy puszczą sok podlać winem i dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.
6.Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z pieczarkami. Smacznego :)
Komentarze