Śląskie z nadzieniem

5 (184 ocen)

  • 2 godz.

z pieczarkami duszonymi w winie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kluski:
    ok 70 dkg ziemniaków
    mąka ziemniaczana

    farsz:
    25 dkg pieczonej lub gotowanej szynki wieprzowej
    1 cebula
    1 jajko
    sól, pieprz

    sos:
    15 dkg pieczarek
    1 cebula
    1/2 pęczka pietruszki
    3/4 szklanki białego wytrawnego wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Śląskie z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ziemniaczane 1. Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  • Farsz mięsny 2. Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Formowanie klusków 3. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.
  • Kluski przed ugotowaniem 4. Gotowe kluski układać na posypanej mąką desce.
  • Sos pieczarkowy 5. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, kiedy puszczą sok podlać winem i dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.
  • Smacznego :) 6. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z pieczarkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować