Kluski śląskie z nadzieniem pasztetowo-ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na kluski śląskie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przegniatamy przez praskę do miski. Następnie ugniatamy ręką w misce, po czym dzielimy je na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na wierzch, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (na równi z ugniecionymi wcześniej ziemniakami), dodajemy jeszcze jajko i sól, po czym zagniatamy ciasto na kluski śląskie. Gotowe ciasto bierzemy po czubatej łyżce i rozpłaszczamy tak, by na środek móc włożyć przygotowany wcześniej farsz (około 1 łyżeczki). Następnie formujemy kulkę. Gotowe kluski śląskie wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy je około 7 - 10 minut. Podajemy ze słoninką lub tłuszczem z cebulką.
Farsz pasztetowo-ziemniaczany:
Pasztet mieszamy z ziemniakami, a w razie potrzeby dodajemy pieprz i sól.
Porady
Ja zastosowałam pasztet drobiowy firmy Duda. Większość dostępnych na rynku pasztetów nadają się na nadzienie do klusek śląskich, poza nadziewanymi, np. ze śliwką.
Komentarze