Kluski śląskie z nadzieniem.

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po świętach najwięcej w mojej lodówce jest resztek wędliny, znalazł się też kotlet, udka i trochę pasztetu. To idealne składniki do zrobienia nadzienia do klusek śląskich. Proste i przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kluski:
    • 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
    • niecała szklanka mąki ziemniaczanej
    • Sól
    • 2 cebule
    • Tłuszcz
    Nadzienie:
    • 10 dag pasztetu
    • 25 dag szynki
    • Kotlet schabowy
    • 2 udka
    • Cebula
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z nadzieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
  • 3. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
  • 4. Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
  • 5. Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz.
  • 6. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować