Ślimaczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłebienie, wlać w nie mleko i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodać jajko i żółtka. Po około 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez około 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i wygniatać przez chwilę. Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wym. 30x30 cm. Placki posmarować roztopionym masłem i posypać nadzieniem. Zawinąć ciasto w roladki i pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180stopni. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec na złoty kolor.
Porady
Opcjonalnie można polać lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Komentarze