Ślimaczki cynamonowe

5 (160 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki z nadzieniem cynamonowym.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 ml ciepłego mleka
    500g mąki pszennej
    50g cukru
    szczypta soli
    1 jajko i 2 żółtka
    70g miękkiego masła
    30g świeżych drożdży
    Nadzienie :
    70g masła
    20g cynamonu w proszku
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2szkl. cukru
    starta skórka z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ślimaczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłebienie, wlać w nie mleko i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodać jajko i żółtka. Po około 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez około 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i wygniatać przez chwilę. Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wym. 30x30 cm. Placki posmarować roztopionym masłem i posypać nadzieniem. Zawinąć ciasto w roladki i pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180stopni. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec na złoty kolor.

Porady

Opcjonalnie można polać lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować