1.Jajka ubić z cukrem, dodać olej i skórkę z limonki. Mąki przesiać i powoli dodać do masy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Schłodzony nasączyć sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.
W 1,5 szklance zielonego soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować i wlać budyń, cały czas energicznie mieszając. Lekko gotować, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylać na biszkopt.
Galaretkę rozpuścić w ¾ gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przełożyć na zieloną warstwę i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć delicje lekko docisnąć.
W 500 ml wrzątku rozpuścić galaretki, odstawić do przestudzenia. Jeszcze nie stężałe wylać na delicje.
Ciasto chłodzić w lodówce całą noc.
Komentarze