Pyszne "zielone" ciasto na niedzielne popołudnie...

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm
    biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczane, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka startej skorki z limonki
    poncz: sok z 1 limonki, 1 łyżeczka cukru pudru, 4 łyżki ciepłej wody
    zielona masa: 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio, 2 opakowania budyniu śmietankowego
    biała masa: 400 g śmietanki kremówki 30%, 1 opakowanie galaretki zielonej (agrestowa, kiwi, inna), ¾ szklanki gorącej wody
    wierzch: 2 opakowania ciastek typu delicje (dałam pomarańczowe), 2 galaretki zielone, 500 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i skórkę z limonki. Mąki przesiać i powoli dodać do masy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
    Schłodzony nasączyć sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

    W 1,5 szklance zielonego soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować i wlać budyń, cały czas energicznie mieszając. Lekko gotować, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylać na biszkopt.

    Galaretkę rozpuścić w ¾ gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przełożyć na zieloną warstwę i wyrównać.

    Na wierzchu ułożyć delicje lekko docisnąć.
    W 500 ml wrzątku rozpuścić galaretki, odstawić do przestudzenia. Jeszcze nie stężałe wylać na delicje.
    Ciasto chłodzić w lodówce całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować