SEROWE ZAWIJAŃCE

4.5 (177 ocen)

Takie pyszne mini drożdżówki robi się błyskawicznie a przy tym są bardzo smaczne.

Składniki:

  • CIASTO

    0,70 kg.maki tortowej
    1/2 kostki margaryny
    1 całe jajko
    4 dkg.drożdży
    1 szk.mleka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczka soli

    MASA SEROWA

    1 kg.twarogu
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie cytrynowe na 1/2 l.mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki soku z cytryny
    2 całe jajka
    olejek cytrynowy do smaku

    DODATKOWO - 2 białka do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Ciasto po wyrobieniu nie może być twarde i nie może kleić się do podłoża,odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Ser zmielić,dodać pozostałe składniki i wyrobić puszystą masę.
    Porcjami rozwałkowywać ciasto na prostokąty o wym.25 cm na 35 cm i grubości około 3-4 mm.posmarować ubitym białkiem.Nałożyć porcję masy serowej,zostawiając wolny od farszu 4 cm.brzeg ciasta i zwinąć w roladę lekko całość dociskając.
  • serowe zawijańce 3. Ostrym nożem kroić roladę pod skosem na 2 cm.kawałki.Każdy kawałek posmarować u góry i z boków białkiem.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
  • serowe zawijańce 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15-20 min.

Porady

Jeśli kto lubi bardziej słodką wersję może je po upieczeniu polukrować.Jednak w tej wersji moim zdaniem są wystarczająco słodkie i mnie kaloryczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować