Pizzowe zawijańce

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 szklanka letniej wody
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    Nadzienie:
    4 łyżki keczupu
    Oregano
    10 plastrów wędliny (szynki drobiowej)
    10 dużych pieczarek
    200 g żółtego sera
    1/2 główki brokułu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizzowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-278uq98 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x40 cm.
    Farsz:
    Rozwałkowane ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki i starty żółty ser. Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła.
  • image-07ll985 2. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry. Zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować