Cynamonowe zawijańce

5 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam piec, a cynamon połączony z ciastem drożdżowym to dla mnie smak i zapach jesieni. Słodkie drożdżówki umilają mi wieczorny czas.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - ¾ szklanki ciepłej wody
    - 1 opakowanie drożdży instant
    - ½ szklanki cukru pudru
    - ¼ szklanki maślanki
    - 1 duże jajko
    - 1/3 szklanki oleju roślinnego
    - 5 szklanek mąki pszennej
    Nadzienie:
    - ¾ szklanki cukru brązowego
    - 2 łyżki cynamonu
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 10 dag roztopionego masła
    Lukier:
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka miodu
    - 3 łyżki świeżego soku z cytryny
    - ¾ szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka serka mascarpone
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Cynamonowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 5 minut do momentu spienienia. Po spienieniu dodać resztę cukru i sól. Do drugiej miseczki dajemy całe jajko, maślankę i olej roślinny, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlewamy do miski z drożdżami, i mieszamy mikserem przez 20 sekund na niskich obrotach.
  • 2. Następnie dodać 2 szklanki mąki i mieszać mikserem aż się składniki połączą. Później dodać pozostałe 3 szklanki mąki i zagniatać przez 5 minut. Ciasto powinno być lekko klejące.
    Wyrobione ciasto pozostawiamy przez ok. 1 godz. do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • 3. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ( ciasto powinno być dość cienkie). Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem. Posypujemy cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na 12 kawałków, które układamy na wysmarowanej blasze. Następnie ponownie zostawiamy do wyrośnięcia przez ok 1godz. lub do podwojenia objętości.
  • 5. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temp 180 stopni.
    Podczas gdy bułeczki się pieką mieszamy wszystkie składniki potrzebne na lukier. Smarujemy po upieczeniu bułeczek.

Porady

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Aby bułeczki się nie zgniotły podczas krojenia można użyć nitki zamiast noża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować