Serowe ślimaczki na słodko i słono

  • wyświetlono: 654 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie apetyczne i szybkie.

Jaga85
  • 60min

Składniki

Ciasto naleśnikowe na słodko:
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody,
- 3- 4 jajka ,
- 3 łyżki cukru,
- Plaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Ciasto naleśnikowe na słono:
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody,
- 3- 4 jajka ,
- ¼ łyżeczki soli
- Plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- Pokrojony pęczek szczypiorku

Ser na słodko:
- Około 60 dag sera,,
- Cukier waniliowy,
- cukier kryształ do smaku,
- 2 żółtka

Ser na słono::
- Około 0,5 kg sera twarogowego,
- Sól, pieprz do smaku,
- Szczypiorek pokrojony,
- 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Serowe ślimaczki na słodko i słono

  • 1. Naleśniki na słodko:
    Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, cukier, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste.
    Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzana patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
  • Serowe ślimaczki na słono i słodko2. Naleśniki na słono:
    Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, sól, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste. Dokładamy szczypiorek.
    Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
  • 3. Ser na słodko:
    Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja robię to w robocie kuchennym. W tedy masa jest gładka. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.

    Na upieczony naleśnik nakładamy łyżkę ser, a na ser dajemy pasek z dżemu lub marmolady. Zwijamy w rulon.
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono4. Ser na słono:
    Ser przekładamy na głęboką miskę, dolewamy mleko, dokładamy szczypiorek. Za pomocą widelca urabiamy twarożek doprawiając.
    Na upieczony naleśnik ze szczypiorkiem nakładamy łyżkę ser. Zwijamy w rulon.
  • 5. Z tak przygotowanych ruloników sporządzamy ślimaczki. Z jednego rulonu wychodzi jeden ślimaczek.
    Rulon przekrawamy na długości około 2/3. Z krótszego fragmentu robimy skorupkę ślimaka.
    Układamy ją na plecach ślimaka. Jeśli mamy ślimaka szczypiorkowego to rogi robimy ze szczypiorku, a jeśli ślimaka na słodko do rogi najlepiej wychodzą z paluszków delikatesowych (Ja akurat nie miałam ich w domu, więc wbiłam wykałaczki).
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono6. Efekt na słodko
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono7. Efekt na słono
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono8. Pojedynczy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_naleśniki

Komentarze

Podobne przepisy

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

Dodane przez: simplydeliciouspl

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

Dzisiejszy przepis to karp po chińsku...

Kurczak na słodko z bananami i mango

Dodane przez: ewaeu

Kurczak na słodko z bananami i mango

Kurczak tak przygotowany jest pyszny....

Kurczak na słodko z brokułem i ananasem

Dodane przez: KasiaBasiaZosia

Kurczak na słodko z brokułem i kurczakiem

To proste danie i znakomity pomysł...

Skrzydełka na słodko

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Skrzydełka na słodko z sosem sojowym i miodem

Przepis na te skrzydełka mam od...

Skrzydełka na słodko .

Dodane przez: Annna MM

SKRZYDEŁKA NA SŁODKO Z BANANEM I PAPRYKĄ-

Obiad ,dla tych którzy uwielbiają...

Drobiowe ślimaczki na patyku

Dodane przez: beetle

Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku

Nietuzinkowe szaszłyki z piersi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE