Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

  • wyświetlono: 939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono to połączenie kruchego, drożdżowego – półfrancuskiego ciasta i kremu z mlecznej czekolady i mielonych orzechów w wersji na słodko i połączenie gorzkiej czekolady, sera pleśniowego i mielonych orzechów w wersji słonej.

Kuchnia Marty
  • 120min

Składniki

Składniki na ciasto półfrancuskie:
◦450 g mąki tortowej
◦200 g margaryny miękkiej
◦2 duże jaja w temperaturze pokojowej
◦115 ml ciepłego mleka
◦25 g świeżych drożdży
◦½ łyżeczki cukru
◦½ łyżeczki soli

Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko):
◦100 g mlecznej czekolady
◦100 g mielonych orzechów włoskich

Składniki na nadzienie (wersja na słono):
◦ok. 50 g gorzkiej czekolady
◦100 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
◦20 g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
◦1 jajko
◦2 łyżki mleka
◦płatki migdałowe/sezam
◦mąka do podsypywania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

  • Półfrancuskie rogaliki na słodko1. Przygotowanie kremu:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.

    Przygotowanie nadzienia:

    Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

    Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:

    Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.
  • Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

2. Przygotowanie rogalików:

    Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy włoskieczekoladaser pleśniowyrogalikipółfrancuskie rogalikikrem czekoladowo orzechowy

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

Dodane przez: off_duty

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

wyglądają i smakują niesamowicie!...

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego.

Dodane przez: Joanna Kryla

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Pyszne rogale pachnące świętami....

Dodane przez: Wiola1995

rogaliki z ciasta półfrancuskiego

delikatne rogaliki które będą każdemu...

pyszności

Dodane przez: madziulka19osw

Słodkie rogaliki

to przepis mojej babuni ale uwielbiane...

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Nie tylko dzieci je pokochają!...

Jabłecznik półfrancuski

Dodane przez: AnkaFiranka

Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

Tym razem przepis nie na szarlotkę,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE