Serowa Stefanka

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dziś polecam Wam coś słodkiego, coś szybkiego i coś pysznego czyli serową Stefankę. Bez pieczenia czyli każdy ją zrobi nawet ci co z pieczeniem są na bakier. Przepis na to ciacho podpatrzyłam u Berniki i troszeczkę go zmodyfikowałam. Następnym razem dodam troszkę kwaskowatości bo jak dla mnie jest za słodkie ale pyszne. Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji ale możecie zrobić z pojedynczej.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 12 x 7 herbatniki ( kakaowe i maślane )
    250 g miękkiego masła
    150 g cukru pudru
    1 kg półtłustego twarogu

    polewa :
    50 g mlecznej czekolady
    1 łyżka czarnego kakao
    1 łyżka masła
    1/3 szk mleka
    2 łyżki cukru

    dodatkowo :
    beziki białe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Serowa stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch a potem dodać zmielony twaróg i dobrze wymieszać.
    Na desce lub w tortownicy ułożyć warstwę herbatników ( ja dałam kakaowe i maślane ) możecie użyć sam kakaowe lub same maślane albo tak jak ja na przemian. Masę serową przełożyć do worka cukierniczego z płaską szeroką tylką.
  • 2. Wyciskać masę na herbatnikach tworząc pasy. Jeśli takiej nie macie możecie po prostu rozsmarować masę na ciastkach. Ale moja metoda jest jednak łatwiejsza bo nic się nie przesuwa. Na przemian układamy masę i ciastka aż na górze będą ciastka. Gotową Stefankę obciążyć na przykład drugą deską i zostawić tak na kilka godzin.
  • 3. Składniki polewy podgrzać w rondelku ale na maleńkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Lekko ją przestudzić i polać ciasto polewą. Na koniec posypać rozkruszonymi bezikami. Zostawić do całkowitego ścięcia się polewy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa serowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować