Stefanka makowo serowa

4.5 (168 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO MAKOWE:
    1/2 kg mąki
    15 dag cukru pudru
    1 margaryna
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    5 łyżek suchego maku
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    1 kg białego sera (użyłam z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    1 margaryna
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 budynie waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Stefanka makowo serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MAKOWE:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Upiec każdą z osobna (forma 25/35 cm.) na jasnozłoty kolor. Piec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. MASA SEROWA:
    Do sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Zimne placki przekładać gorącą masą serową. Lekko docisnąć. Po wystudzeniu wierzch polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować