Sero – makowiec

4.48 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje ulubione połączenie smaków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    0,5 kg sera w wiaderku
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    Budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 kostki masła
    Olejek cytrynowy

    Masa makowa:
    70 dag suchego maku
    1 szkl cukru
    8 łyżek kaszy manny
    70 dag jabłek
    12,5 dag margaryny
    6 jaj
    4 łyżki miodu
    4 łyżki powideł śliwkowych
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Olejek migdałowy
    Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa
    Paczka herbatników – ok. 25sztuk do wyłożenia blaszki
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sero – makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, olejek oraz mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając mikserem. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
  • 2. Masa makowa:
    Mak gotować w wodzie ok. 1 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mak do napęcznienia na całą noc. Na drugi dzień dokładnie odcisnąć z wody i trzy razy zmielić w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mak połączyć ze wszystkimi składnikami oprócz białek. Na samym końcu masę makową połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poukładanymi herbatnikami. Na masę makową wylać masę serową. Piec w temp. Ok. 190C ok. 1 godziny do zrumienienia się ciasta.

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować