Sernik zebra

4 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób

Sernik zebra

  • 45 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Ciasto (spód):
    - 1 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła schłodzonego,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 2 łyżki czarnego kakao,
    - szczypta soli.

    Masa serowa:
    - 1 kg serka twarogowego w wiaderku,
    - 5 jajek,
    - 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku),
    - 1 opakowania budyniu śmietankowego,
    - do drugiej części ciasta 4 łyżki kakao (dałam 3 łyżki czarnego i 1 zwykłego).

    Polewa:
    - ok. 5 łyżek wody,
    - 4 łyżki cukru,
    - 3 łyżki kakao,
    - ok. 100 g masła.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki, wkładamy na 30min do lodówki. Następnie wyjmujemy nakłuwamy widelcem i wstępnie podpiekamy ok. 12 min. w 180°C. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier, mieszamy. Sprawdzamy czy jest w miarę słodkie. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Masę serową dzielę na 2 części, do jednej dodaję kakao. Na podpieczony spód wylewamy masę serową łyżka po łyżce na zmianę kolory sernika, na spód ciemny, następnie na środek jasną masę i tak aż się skończą. Na górze zrobiłam finezyjne wzorki patyczkiem do szaszłyków. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 170°C. Po wyjęciu i ostudzeniu, odkrajam ciasto od blaszki dookoła. Na ostudzone ciasto (najlepiej jeszcze w formie) wylewamy polewę.

    Polewa:
    Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.

    Dobra rada:
    Ja od razu przykryłam wierzch sernika papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekł. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Jeśli tak - możemy już wyjąć. Jeżeli nie - pieczemy dalej ok. 15 min. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia. Mi osobiście sernik smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień i łatwiej się kroi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować