Sernik z serem ricotta z rabarbarem z miętowym toffi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Sernik... rabarbar! Idealne połączenie...

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 0,5 kg sera ricotta
    0,5 kg sera twarogowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    4 duże jajka
    20 g masła
    3 łyżki cukru pudru

    spód:
    200 g herbatników
    100 g masła
    4 łodygi rabarbaru

    sos toffi:
    4 łyżki cukier
    20 g masło
    100 ml śmietana kremówka
    4 listki mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Toffi

Sernik z serem ricotta z rabarbarem z miętowym toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Herbatniki rozkruszyć i wrzucić do robota kuchennego razem ze 100g masła. Zmiksować, nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane.
    Wyłożyć na dno dużej tortownicy (około 23cm). Piec w 200 stopniach przez 10 min.

    Rabarbar obrać i pokroić w około 5cm kawałki.
  • sernik 2. Cukier wsypać do garnuszka, podgrzewać do momentu aż zacznie się rozpuszczać cały czas mieszając. Dodajemy masło i posiekane listki mięty, jak się rozpuści powoli, ciągle mieszając wlewamy śmietankę kremówkę (30%). Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy.
    W robocie kuchennym miksujemy razem ser ricotta, twarogowy i miękkie masło (wszystko powinno być w temperaturze pokojowej). Następnie do masy dodajemy żółtka, cukier puder, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Łyżką delikatnie mieszamy masę z pianą z białek.

    Na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzch ułożyć rabarbar i sos toffi.

    Piec 20 min w 200 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 i piec jeszcze około 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ricotta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować