Sernik z różową chmurką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować żółtka z cukrem i margaryną.
Przesiać mąkę z proszkiem do piecz.
Rozdrobnić ręką lub mikserem, na żwirek. Odłożyć 1/4 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 25x42 (z papierem).
2.Ugotować budynie na mleku z cukrem. Odstawić, dodać żurawinę i ostudzić.Kłaść łyżka kupkami na cieście.
3.Jajka zmiksować z cukrem. Dołożyć ser,wlać śmietanę i zmiksować. Przesiać budyń z kisielem i zmiksować.Wylać między budyń.
4.Białka ubić z solą, potem cukrem. Przesiać kisiel i zmiksować na najniższych obrotach.Kłaść kupkami na serze
5.Na górę rozsypać pozostawioną kruszonkę.
6.Piec ok. 45-50 min.w 175*. Po ok. 30 min. przykryć papierem, żeby beza się nie przypaliła.
Po ostygnięciu posypać pudrem cukrem.
Komentarze