Sernik z rosą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszny sernik

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    3 żółtka
    125g margaryny ( pół kostki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g mąki ( 1,5 szkl. cukru)
    55g cukru

    masa serowa:
    1kg sera białego ( ja dawałam z wiadereczka)
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    4 żółtka
    170 g cukru
    3 łyzki oleju
    750 ml mleka

    Pianka:
    7 białek
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

    Blache wyłozyc papierem do pieczenia

    Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1.5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej maki.

    Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy.

    Przygotowac masę serową:
    w duzej misce zmiksować ser z budyniami w proszku następnie dodać 4 żółtka 3,4 szkl. cukru, olej i 750 ml mleka. Masa po wymieszaniu bedzie bardzo płynna i tak ma być :)
    Na ciasto w blasze wylać masę serową. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach C.

    po upływie ok. 25-30 minut pieczenia przygotować piane z 7 białek i 4 łykami cukru na sztywno.

    Gdy ciasto ( po 40 min) bedzie gotowe wyjąć je i delikatnie pokryć pianą. całość posypać wiórkami kokosowymi. piec dodatkowo 15- 20 minut

    Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi sie kożuch

    Odstawić ciasto w blaszcze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować