Sernik z polewą truflową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik bez spodu, z polewą z cukierków trufli. Słodki, kremowy, pyszny...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • sernik:
    1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    150 g masła
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    polewa:
    100 g cukierków trufli
    70 g śmietanki 30%
    dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z polewą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo twaróg, nadal ubijając. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i stopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i na dół wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Dno formy o wymiarach 24cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier i boki formy smarujemy masłem. Przekładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 160 stopni (grzanie góra- dół) i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i wkładamy połamane na małe kawałki trufle, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Polewę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ponieważ masa serowa jest dość rzadka formę warto zabezpieczyć przed wyciekaniem, owijając ją folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować