Sernik, do którego przymierzałam się kilka razy, w końcu skusił mnie zapach świeżych malin. Jego smak jest cudownie puszysty, delikatny i bardzo owocowy.
Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód zagnieść i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C około 15 minut.
Ser, serek mascarpone cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać śmietanę i mąkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać.
Maliny wraz z cukrem zmiksować, a następnie dokładnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu zrobić kropki z musu malinowego i wykałaczką narysować wzorki.
Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120oC - nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy).
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po około pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Komentarze