Sernik z musem malinowym

0 (0 ocen)

Sernik, do którego przymierzałam się kilka razy, w końcu skusił mnie zapach świeżych malin. Jego smak jest cudownie puszysty, delikatny i bardzo owocowy.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm
    spód: 250g mąki, 100g cukru pudru, 125g masła, 8g cukru wanilinowego, jajko
    masa serowa: 750g półtłustego, zmielonego twarogu, 250g serka mascarpone, 3 łyżki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36%, łyżka cukru wanilinowego
    mus malinowy: koszyczek malin (ok.400g), łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód zagnieść i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C około 15 minut.
    Ser, serek mascarpone cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać śmietanę i mąkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać.
    Maliny wraz z cukrem zmiksować, a następnie dokładnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
    Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu zrobić kropki z musu malinowego i wykałaczką narysować wzorki.
    Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120oC - nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy).
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po około pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować