Sernik z mlekiem w proszku z dodatkiem czekolady

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku, wręcz rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 szklanka mleka w proszku
    2 budynie
    250 ml śmietany kremówki 30%

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mlekiem w proszku z dodatkiem czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodajemy w kilku partiach zmielony twaróg, budyń oraz przesiane mleko w proszku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy śmietankę kremówkę, oraz ubitą pianę z białek. całość delikatnie mieszamy łyżką. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy 60 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Czekolady łamiemy, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować