Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejny "odwrócony" sernik, tym razem z mascarpone i brzoskwiniami, sernik jest lekki, bez tłuszczu. ........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brzoskwinie 8 sztuki duże,
    kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
    jajka 6 sztuk "L",
    cukier 1 szklanka,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    kasza manna 5 łyżek,
    budyń waniliowy 2 opakowania,
    twaróg naturalny 1 kg wiaderko,
    mascarpone 250 gram,
    śmietana 18% 200 gram,
    ciastka kruche 400 gram
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 1. Opłukane brzoskwinie wypestkować, pokroić na kawałeczki do miski, dodać kisiel i wymieszać, zostawić.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 2. Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy (z białek od razu ubić pianę na sztywno), mikserem po białkach utrzeć do białości masę jajeczną z 2 minuty na najwyższych obrotach.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 3. Do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, mascarpone, śmietanę, budyń waniliowy, kaszę manną i tylko krótko połączyć mikserem składniki.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 4. Dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach połączyć z masą serową.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 5. Forma silikonowa 25x25 cm i 2 keksówki 22 cm 9 taki sernik lepiej upiec w mniejszych formach, środek będzie upieczony) , na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 6. Wylać masę serową na ciastka i wygładzić wierzch masy serowej.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 7. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel z brzoskwiniami zastygł.

    Brzegi formy poruszać, nakryć talerzem i odwrócić, po chwili forma lekko zejdzie z sernika.
  • Sernik z mascarpone z brzoskwiniami odwrócony 8. Sernik trzymać a w chłodnym miejscu, ale długo stać nie będzie, bo szybko znika z talerza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka Mascarpone Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować