Sernik z makiem

4.75 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszny i lekki sernik bez spodu z makiem.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Sernik z makiem.

    Składniki:
    -1 kg twarogu z wiaderka
    -250 g cukru
    -3 łyżeczki cukru waniliowego
    -100 g masła lub margaryny
    -7 żółtek
    -2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki pszennej
    -250g sypkiego maku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć.
    W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
    Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. Na koniec wsyp mak i wymieszaj łyżką. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
    Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować