Sernik z kulkami daktylowo- makowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik składa się z dwóch części masy serowej: kakaowo-cynamonowej i bez dodatków. Na kruchym cieście ułożone są ulepione kulki daktylowo- makowe z wiórksmi kokosowymi, żurawiną i pokruszonymi płatkami migdałowymi. Można dodać aromat migdałowy. Kulki zalane są najpierw częścią kakaowo-cynamonową, następnie drugą bez dodatków. Całość posypana jest płatkami migdałowymi.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń waniliowy
    cukier waniliowy
    łyżeczka cynamonu
    łyżka kakao
    Kulki daktylowo- makowe:
    ok. 180 g suszonych daktyli
    170 g maku
    mleko(opcjonalnie)
    50 g wiórków kokosowych
    50 g płatków migdałowych
    50 g żurawiny
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z kulkami daktylowo- makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z kulkami daktylowo-makowymi 1. Na blasze 24x36cm podpiekamy 10 min. w 180 st.C ciasto kruche z dowolnego przepisu.
    Kulki daktylowo- makowe:
    Daktyle zalewamy gorącą wodą na 1h. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
    Mak zalewamy ok. 2cm mlekiem i gotujemy przez ok 30min. Blendujemy i pozostawiamy do odparowania i ostudzenia. Masę daktylową i makową łączymy oraz dodajemy wiórki kokosowe, żurawinę, pokruszone płatki migdałowe i troszkę olejku migdałowego( można dodać skórkę pomarańczową). Na podpieczonym cieście układamy ulepione kulki o średnicy ok. 3cm.
    Masa serowa. Żółtka ubijamy z cukrami aż masa będzie biała. Następnie dodajemy ser, budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i cynamon. Białka ubijamy na sztywną pianę i po równo dodajemy do każdej z mas serowych delikatnie mieszając szpatułką. Na kulki równomiernie wylewamy najpierw ciemniejszą masę serową, potem jasną. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy 1h. Piekarnik wyłączamy i uchylamy. Ciasto gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować